Utrustning för minigolf

När man ska spela minigolf behöver man såklart en del utrustning, men vad krävs det egentligen för att man ska kunna spela? Det tar vi upp i denna artikel.

Klubba

När man spelar minigolf har man allt som oftast bara en enda klubba. Klubban har gummi på en sida, och detta gör att golfbollen kan skruvas lättare. Det kan ibland vara svårt att veta vilken klubba man ska ha, speciellt när det gäller längden. Om man spelar på till exempel en camping eller annan mindre anläggning finns ofta bara två klubblängder, barn och vuxen. Som professionell spelare satsar man dock på att ha en klubblängd som verkligen passar. Klubban ska gå ungefär till höften. Det är inte ovanligt att många tycker att detta känns för kort och då väljer man en längre klubba. Då finns det dock en mycket hög risk för att man hamnar allt för långt från bollen och då blir det svårt att kontrollera vart den egentligen tar vägen. Klubban är vanligtvis tillverkad av stål eller aluminium och handtaget kan ha en mjuk gummibeläggning för att det ska vara skönt att greppa och inte glida i handen.

Bollen

När man spelar minigolf på en lite anläggning, eller när man spelar vanlig golf har man allt som oftast bara en boll. När man spelar klassisk minigolf är bollen tillverkad i gummi men det många inte känner till är att det faktiskt finns många olika typer av bollar. Som professionell minigolf eller bangolfspelare kan man ha flera alternativ att välja mellan. Vissa har närmare tusen olika bollar för att enkelt kunna anpassa sig till de aktuella förutsättningarna. Bollen har ofta tre olika ytor, och det kan vara rålack, klassisk lack och en olackad yta. Beroende på bollens lack kan den rulla, studsa och träffa sargen på olika sätt. Bollen kan också ha olika tyngd och även detta avgör hastighet, studs och rull. Den tyngre bollen rullar oftast lite längre än den lätta och och om banan är klurig kan en lite ruggad boll vara bättre än en slät. Det är i stort sett alltid bollen som avgör hur det kommer att gå, oavsett hur hårt man slår den. Om banans underlag är hårt har detta en extra stor betydelse.

När det gäller bollen har dess värme också betydelse för hur den studsar. Vissa bollar är därför tillverkade i material som gör att de håller värmen bättre.

Vilka kläder behövs?

Generellt sett behöver man inte några speciella kläder för att spela minigolf. Det kan dock vara en fördel att vara klädd efter väder. Vanligen är de flesta minigolfbanor stängda över vintern eller när vädret är riktigt dåligt. Om det är stekande sol kan det vara skönt att ha en tunn långärmad så att man inte behöver oroa sig för att bli bränd av solen. Ett par bekväma skor är också en bra idé, speciellt om banan är lång. Om man vill ha extra bra grepp om klubban, eller om det blåser lite kyligt kan det också vara trevligt att ha ett par handskar på fingrarna.