Regler och bantyper i minigolf

När det gäller minigolf ser banorna ofta lite annorlunda ut än i vanlig golf. Dock går det generellt sett till att man ska få ner bollen i banans hål, med så få slag som möjligt. Men vilka regler ska man som spelare egentligen gå efter?

De allra vanligaste och viktigaste reglerna

När man spelar minigolf har man ett max antal slag. Det betyder att man inte får slå mer än sju slag på varje bana. Banornas längd kan variera men en tävlingsbana har alltid 18 hål.

När man spelar kan man med lite tur och skicklighet lyckas få i bollen i hålet med ett enda slag. Detta kallas för att man gör en spik. Detta är samma sak som en hole in one på vanlig golf.

Banans sarg

På varje bana i minigolf finns en eller annan typ av sarg eller bangräns. Innanför sargen finns ofta en svart linje. Det är till denna man får lägga ut bollen om denne stannar invid ett hinder eller vid sargen. Om bollen hamnar helt utanför banan, om den till exempel studsar över sargen ska den läggas in på banan på samma ställe där den hoppade ut. Det finns dock ingen möjlighet att få extraslag för detta.

Banans underlag

När det gäller minigolfbanor kan de ha flera olika typer av underlag. Det allra vanligaste underlaget är filt och under 2017 slogs till och med ett nytt världsrekord på just en filtbana.

Det finns också så kallade Europabanor som har ett underlag av betong. Dessa är dock max sex meter långa. Underlaget räknas som hårt och allt utom slag är missar. Det finns också längre banor med betongunderlag och dessa kallas betongbanor. Här ser ordningen bland banorna precis likadan ut, oavsett vilken anläggning man spelar på.

Ett annat alternativ är så kallade äventyrsgolfbanor. Här kan underlaget variera mellan gräs, sand, betong och vattendrag som man måste hoppa över. Dessa banor erbjuder anläggningen många möjligheter att skapa helt unika omgivningar att spela minigolf i. Man kan till exempel skapa en bana som ser ut som anläggningen i helhet, eller blanda olika underlag för att skapa en riktig utmaning till spelarna. Banorna kan ha sluttande kanter, snäva kurvor, stenmurar och mycket annat.

Som spelare kan man ofta ha ett eller annat favoritunderlag. Kanske gillar man de hårdare underlagen, eller så föredrar man filtunderlag just för att de är lite lättare att hitta på anläggningar överallt i Sverige?